Cum stim care este cea mai potrivita carcasa de calculator?

Cand va decideti sa achizitionati o carcasa trebuie sa va raportati (ca la orice componenta, de altfel) la destinatia pe care o va avea calculatorul, la spatiul pe care-l aveti disponibil si, nu in ultimul rand, la designul exterior si la materialele din care sunt facute.

In general, ca la orice piesa de calculator, exista modele de carcase entry-level, carcase medii si carcase foarte sofisticate cu preturi pe masura.

Va recomandam sa manifestati atentie in cazul carcaselor foarte ieftine, riscati sa aiba o sursa fara prea multa putere, si, daca nu are suficienta putere, atunci tot calculatorul va avea de suferit (si implicit si dumneavoastra) in urma numeroaselor restartari sau chiar o suprasarcina catre componentele din interior.

Deasemenea, mare atentie la manipularea carcaselor din gama de jos a pretului, va puteti taia foarte usor cand montati ceva in interiorul lor, deoarece pentru a obtine un pret mic nu s-a obosit nimeni sa slefuiasca marginile asa cum ar trebui, si toata tabla este destul de subtire, asa ca se indoaie destul de usor.

Un alt element important al unei carcase il reprezinta fantele pentru aer, acestea devin indispensabile intr-o vara foarte calduroasa si iarasi nu este suficient doar sa existe, trebuie sa fie facute de asa natura incat sa permita un flux de aer suficient. In plus, la fiecare fanta trebuie sa existe un filtru de praf, pentru ca in caz contrar se va strange foarte mult in interiorul sistemelor.

Ideal este sa cumparati o carcasa facuta din aluminiu – dar in acest caz veti plati destul pentru ea, si sa fie fara sursa pentru ca in general sursele care vin odata cu carcasele sunt modele destul de ieftine si slabe ca si capacitate/ fiabilitate.

Cel mai indicat este sa cumparati o carcasa de tip Big Tower pentru ca in acest fel componentele din interior vor fi foarte “relaxate”. Mai mult, in afara faptului ca puteti schimba foarte usor diferite componente in interior, va fi asigurat si un flux foarte bun de aer pentru racirea componentelor.

La capitolul carcase “high-end” putem regasi inclusiv diferite gadgeturi care sa ne usureze viata, de exemplu poate fi dotata cu un sistem de monitorizare a parametrilor computerului (voltaj, temperatura etc) sau poate avea un sistem de reglare a turatiei ventilatoarelor din interiorul ei. La carcasele mai scumpe regasim de multe ori ventilatoare de mari dimensiuni – foarte eficiente pentru o racire corespunzatoare – sau sisteme speciale de fixare a hard-diskurilor si a unitatii optice (ceea ce se traduce printr-o foarte usoara schimbare a acestor componente).

Singurul lucru foarte important este sa luati o carcasa ATX, oricum slabe sanse sa se mai gaseasca una non-ATX, si intotdeauna sa aveti in vedere locul unde va fi asezat sistemul. De exemplu, exista foarte multe carcase orizontale pe care se poate aseza monitorul – in acest fel se economiseste foarte mult spatiu.

TIP: daca luati o carcasa de mici dimensiuni, eventual un model pe orizontala, mare atentie la piesele pe care le veti achizitiona; marea majoritate a carcaselor de mici dimensiuni cu asezare orizontala nu accepta decat placi de baza in formatul microATX si nu accepta placi video de ultima generatie din cauza faptului ca acestea din urma sunt foarte mari. In plus, degaja foarte multa caldura care in timp poate duce la instabilitatea sistemului.

Pe scurt, cand discutam despre carcase de calculator, ne putem referi la trei categorii:

Entry-Level. Preturile sunt intre 90 si 150 Ron; materialul din care sunt facute este un otel destul de subtire. In general, nu au nici un ventilator de carcasa suplimentar (deci costurile cresc) si au o sursa foarte slaba care va avea probleme destul de mari daca este asociata cu o configuratie de ultima generatie.

Middle-Level. Carcase care imbina cel mai bine utlitatea, performanta si designul cu pretul; costa intre 150 si 350 de RON. Au, in general, ventilatoare suplimentare si hard-diskuri/ unitati optice montate. Multe dintre ele vin fara sursa in componenta, lasand la latitudinea utilizatorului alegerea celei pe care o doreste.

High-End. Carcase exclusiviste, care sar usor de 350 de ron, facute in general din materiale speciale si optimizate pentru o racire si design cat mai bune. In plus, exista carcase chiar cu sistem propriu de racire pe baza de freon. In multe cazuri vin cu o sursa de calitate si cu tot felul de gadgeturi si controllere integrate in sistem.

Acest articol este publicat in Ghid de cumparaturi si are ca taguri: , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Articole pe aceeasi tema:

Afla cele mai mici preturi pe SmartBuy.ro