Ce trebuie sa stiti despre cafea si espressoare

Cafeaua este o necesitate din momentul in care ne obisnuim cu ea. Gustul si mirosul imbietor ne fac sa ne trezim dimineata si sa fugim direct in bucatarie pentru a ne bucura de cestile cu cafea. Vom analiza in cele ce urmeaza aspecte importante legate de istoria cafelei, efectele sale asupra organismului nostru cat si despre aparatele cu ajutorul carora poate fi pregatita pentru a-i pune in valoare calitatile.

Pentru a afla originile cafelei, trebuie sa ajungem in Etiopia. Se pare ca stramosii tribului Galla au fost primii oameni care au observat efectele produse de cafea asupra organismului nostru si aici subliniem energia pe care o confera.

Primele marturii credibile asupra cultivarii si consumului de cafea au aparut in a doua

jumatate a secolului al 15-lea, in manastirile Sufi din Yemen. Pornind din acest loc, cafeaua a pornit catre Egipt si Etiopia, urmand sa fie cunoscuta si in Persia, Turcia, Armenia. Din leaganul civilizatiei arabe, cafeaua a ajuns in Italia, restul Europei, Indonezia si America.

La inceput din cafea se realiza o forma rudimentara de vin din boabele verzi. Acesta era utilizat in scopuri religioase, in cadrul diverselor ritualuri musulmane, in special. Ulterior s-a descoperit metoda actuala de preparare a cafelei, adica uscarea, prajirea si macinarea boabelor si, in final, fierberea rezultatului pana la obtinerea a ceea ce noi cunoastem acum drept cafea.

Efectele cafelei, in afara de energia crescuta, sunt diverse si controversate deoarece nu s-a stabilit clar daca un consum regulat de cafea ajuta sau, dimpotriva, dauneaza organismului uman. Foarte mult timp s-a crezut ca actioneaza in mod negativ asupra sistemului nervos, insa, in ultimii ani, cercetatori din multe tari ale lumii au concluzionat ca nu exista nicio dovada serioasa pentru a putea spune ca aceasta bautura dauneaza omului in vreun fel.

Se pare, totusi, ca in anumite afectiuni cardiace, consumul de cafea trebuie tinut sub control atent. In afara de aceste aspecte, s-au mai vehiculat ipoteze care prezentau cafeaua ca medicament impotriva cancerului. S-au efectuat studii insa rezultatele nu sprijina deloc aceasta afirmatie. Vorbind de modul de preparare al cafelei, cele mai cunoscute aparate sunt filtrele de cafea si espressoarele.

In randurile urmatoare vom analiza espressoarele. Acestea sunt aparate construite pentru a obtine un anumit tip de cafea specific Italiei numit Espresso. Pentru producerea de espresso, de la inventarea espressoarelor din 1901, au fost realizate foarte multe tipuri de aparate. Functionalitatea acestora este data de trecerea unui jet puternic de apa fierbinte printr-o cantitate de cafea, rezultatul final fiind cafeaua de tip espresso.

In acest sens putem imparti espressoarele in 3 categorii :
1.    Pe baza de abur
2.    Pe baza de piston
3.    Pe baza de pompa.

Pentru a obtine un mod clar in care sa impartim pe grupe, trebuie sa spunem ca exista espressoare: semi-automate, automate si super automate.
•    Semi-automate – aceste espressoare sunt automate in sensul ca apa este livrata printr-o pompa iar presiunea din cos este disipata printr-o valva pe 3 cai.
•    Automate – aceste aparate au un sistem de masurare a cantitatii de apa care a trecut printr-un tub si in momentul in care s-a trecut de un anumit nivel, se opreste automat acest flux al apei iar restul de presiune este disipat prin acelasi mod, o valva pe 3 cai.
•    Super-automate – espressoarele de acest gen functioneaza prin macinarea automata a boabelor de cafea si apoi pregatirea cafelei propriu-zise; un operator uman trebuie doar sa alimenteze cu boabe recipientul si, daca nu exista o sursa de apa constanta, sa alimenteze si rezervorul special pentru lichid.

SmartBuy.ro va recomanda un consum ponderat al cafelei si va invita sa vizitati categoria Espressoare si accesorii pentru a va alege produsul potrivit.

Acest articol este publicat in Ghid de cumparaturi si are ca taguri: , , .

Un comentariu pentru Ce trebuie sa stiti despre cafea si espressoare

  1. MARICA DORIN says:

    Am cumparat un expresor UFESA CE 7121 pe care timp de cateva luni l-am folosit si a functionat corespunzator. Intr-o dimineata dorind sa-mi fac cafeaua am auzit o bubuitura din bucatarie care m-a inspaimantat ingroziror. Cautand cauza am constatat explozia supapei de suprapresiune din capacul expresorului pe unde se alimenteaza cu apa. Acum doua saptamani prin calculator am reclamat aceasta problema catre importatorul din SIBIU, si am solicitat sa-mi procure contra-cost doua capace cu supapa. Raspunsul primit nu ma satisface , in sensul ca nu mi-a rezolvat problema si cum la mine nu cresc bani pe casa (am dat o groaza de bani pe acest aparat) o sa ma adresez PROTECTIEI CONSUMATORULUI unde sper sa gasesc intelegere. In caz ca nici acolo nu se va putea rezolva problema nu-mi ramane decat sa dau in judecata firma importatoare, care nu a asigurat si service pentru produsele pe care le vinde atat in perioada de garantie cat si post garantie , cu bani multi care-i si aduc profituri suficient de mari. EU M_AM OFRTIT ,,SA CUMPAR DOUA ” capace cu supapa de suprapresiune astfel camacar pentru un an sa ma asigur ca pot folosi aparatul respectiv. Importatorul la sesizarea mea ar trebui sa se sesizeze ssi la randul lui sa sesizeze fabricantul pentru ca acesta sa ia masuri sa remedieze cauza care duce la distrugerea supapei de suprapresiune. Capacul respectiv fiind din plastic se poate lua masura ingrosarii acestuia astfel ca sa nu se mai ajunga la explozii ca urmare a presiunii aburului, in fond poate n-au fost facute probe de presiune suficiente pentru determinarea grosimii peretilor supapei sau tensiunea arcului supapei astfel ca sa elibereze presiunea inainte de a ceda capacul. In locul importatorului, eu la o astfel de sesizare as fi trimis imediat oameni care sa discute cu mine sa vada despre ce e vorba pentru ca punerea in vanzare a unui produs care poare exploda ca urmare a presiunii reprezinta un real pericol pentru cumparatori. Din fericire eu cat de cat ma pricep ca in scoala tehnica pe care am urmat-o am invatat despr motoare cu ardere interna si despre cele cu artere externa ( locomobile ) . Asa ca daca vreti sa luati masuri si sa va asigurati ca produsele pe care dumneavoastra le importati, eu va dau adresa mea si sper ca sa va pot ajuta inainte de a se intampla vre-o nenorocire . MARICA DORIN cal VACARESTI, 232, BL 84, SC B AP 47 SECT 4 BUCURESTI. Va comunic ca aceasta sesizare , in caz ca dumneavoastra nu luati masuri in maximum o saptamana, o voi face publica prin toate mediile , inclusiv TV, si o voi adresa si primului ministru fiind de daroria mea sa evit ca sa se intample o nenorocire si cineva sa aiba de suferit sau chiar sa-si piarda viata. Cu stima comandor aviatie MARICA DORIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Articole pe aceeasi tema:

Afla cele mai mici preturi pe SmartBuy.ro