Anvelope de iarna – Lege

Anvelope de iarna ieftineDupa cum ati putut observa, procesul de racire a vremii incepe sa se faca simtit. Diminetile sunt mult mai reci decat pana acum si in multe regiuni muntoase a nins deja. Trebuie sa spun aici ca nu trebuie sa asteptam pana ninge si aici, in zona de campie, pentru a ne dota masinile cu anvelope de iarna.

Astazi vom discuta despre legea anvelopelor de iarna. Multi dintre dumneavoastra ne-ati solicitat sa publicam legislatia anvelopelor de iarna pentru a stii cu ce va puteti confrunta in lunile ce urmeaza.

Incadrarea juridica a anvelopelor de iarna se concretizeaza prin anvelopele ce sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 ce vizeaza anvelopele autovehiculelor si remorcilor dar si montarea acestora in conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr. 54 si a Regulamentului Comisiei Economiece pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr. 30.

Cum recunoasteti anvelopele de iarna?

Anvelope de iarna M+SPrin Directiva Europeana 92/23/CE din 31 martie 1992, anvelopele de iarna pot fi identificate prin simbolul M + S, M/S, M-S, M&S, etc, litere ce provin de la Mud si Snow (noroi si zapada). De asemenea pe anvelopele de iarna pot aparea si simboluri precum un fulg de nea sau o creasta muntoasa.

Stim cu totii ca exista anvelope All Season, cu care puteti circula atat vara cat si iarna. Legea spune ca, in cazul anvelopelor All Season pe care apar insemnele M+S si simbolurile amintite mai sus, puteti circula cu acestea si pe timp de iarna insa cu atentie sporita intrucat anvelopele All Season sunt inferioare ca si performanta anvelopelor de vara pe timp de vara si anvelopelor de iarna pe timp de iarna. Trebuie, asadar, sa circulati cu multa prudenta intrucat anvelopele All Season nu se comporta la fel de bine ca cele specializate pe sezon.

NU UITATI: daca aveti anvelope All Season montate pe autovehicul, pentru a nu fi amendati, trebuie sa prezinte caracterele M+S sau variatiile acestora. De asemenea, cauciucurile de iarna nu trebuie sa fie uzate peste un anumit nivel intrucat puteti fi pasibil de amenda. O vizita la un service autorizat va poate indica cu siguranta in ce stare sunt anvelopele dumneavoastra si aflati, totodata, daca este ok sa circulati cu ele in timpul iernii ce urmeaza.

Agentul de politie are obligatia de a verifica personal marcajele de pe anvelopele masinii cu care circulati si, daca este cazul, sa efectueze masurarea uzurii anvelopelor de iarna sau All Season. Nu este nevoie de un certificat care sa ateste conformitatea anvelopelor utilizate din partea unui service. Din pacate, datorita unor confuzii, s-a inradacinat credinta ca aveti nevoie de un asemenea certificat deoarece la cumpararea unor anvelope de iarna de la service, veti primi automat (service-ul este obligat prin lege) o declaratie de conformitate care atesta faptul ca anvelopele ce va sunt vandute sunt omologate. Acest atestat, daca doriti, nu are nici o valoare pentru agentul de politie ci va garanteaza dumneavoastra ca intr-adevar platiti pentru ceea ce chiar va doriti si nu pentru marfa contrafacuta.

Daca tot am pomenit de amenda, haide sa vedem cat ati plati in cazul in care nu respectati legea anvelopelor deLege anvelope de iarnaiarna.

La OUG nr. 195/2001 s-au adus cateva modificari prin OG nr. 5/2011 care reglementeaza circulatia pe drumuri publice astfel incat:

Articolul 102 alineatul 1, punct 28. - Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

Daca luam Codul Rutier si analizam situatia vedem ca suntem pasibili de amenda de pana la 4.000 de lei, fiind retinut si talonul masinii. Se va elibera o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. In cazul autovehiculelor cu o greutate mai mica de 3.5 tone si mai putin de 9 locuri pe scaune auto, este obligatorie montarea si utilizarea de anvelope de iarna pe toate cele 4 roti, nu doar pe cele de tractiune.

  • In cazul Articolul 112 alineatul (1), dupa litera h) se introduce o alta litera h1), care specifica: Certificatul de inmatriculare, sau de inregistrare, ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera atunci cand autovehiculul nu este dotat, la circulatia pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, cu anvelope de iarna, iar autovehiculul de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune ori nu au montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.
  • Pe langa OUG nr. 195/2002, se mai modifica printre altele si OG nr. 43/1997, privind regimul drumurilor, La articolul 61, dupa alineatul (2) se introduce: pe langa amenzile contraventionale aplicate persoanelor fizice si juridice de catre personalul cu atributii de inspectie si control imputernicit de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pentru nerespectarea prevederilor referitoare la circulatia pe drumurile publice cu depasirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe si/sau dimensiunilor maxime admise prevazute in anexele nr. 2 si 3, contravenientul are obligatia de a achita in contul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – S.A., respectiv al administratorului drumului, cu titlu de tarif de despagubire.

Bun, deci cum am traduce aceste paragrafe? Ei bine, daca se produce un accident si se constata ca nu ati avut anvelope de iarna, la sanctiunea mentionata mai sus, cu amenda de pana la 4.000 de lei si retinerea talonului, se va adauga si suma corespunzatoare costului reparatiei sau degajarii drumului pe care s-a produs evenimentul (numai daca este cazul).

Cand vorbim despre anvelope de iarna legea a intrat in vigoare incepand cu data de 1 noiembrie 2011 si este inca valabila.

ATENTIE: nu inseamna ca trebuie sa aveti anvelope de iarna montate pe masina incepand cu 1 noiembrie 2012 ci aceea este data de la care se aplica legea anvelopelor de iarna. Desigur, este de preferat ca in acest sezon sa aveti anvelope de iarna intrucat vremea ne poate juca feste si s-ar putea sa ne trezim cu o ninsoare in orice moment. Va dati seama ce cozi vor fi la service si nu cred ca va puteti permite sa petreceti o zi intreaga schimband pneuri. Ramane la latitudinea dumneavoastra daca veti opta pentru anvelope de iarna ieftine sau pentru unele mai scumpe dar calitativ superioare.

Legea anvelopelor de iarna si mai bine zis sanctiunile in cazul nerespectarii acesteia se aplica pe sectoarele de drum cu risc crescut de derapaj, mai exact pe sectoarele de drum inzapezite ori acoperite de noroi, in timpul sezonului rece.

Acest articol este publicat in Stiati ca...? si are ca taguri: , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Articole pe aceeasi tema:

Afla cele mai mici preturi pe SmartBuy.ro